Kormánymű javítás, felújítás

Honnan lehet tudni, ha a kormányművet javítani, felújítani kell?

A kormánymű javítás szükségességét a működési hibák mutatják. Ennek jelei lehetnek, ha kopogást hall az autóban, vagy nehezebben fordítható el a kormánykerék, esetleg a jármű alatt olajfoltok keletkeznek. Ekkor ön elviszi az autóját a szerelőhöz, ahol a szerelő megállapítja a hiba okát. Ha a kormánymű hibás, akkor van szükség cégünk szolgáltatására a kormánymű javításra vagy kormánymű felújításra.

Kevés szerviz jogosult kormánymű javításra

A kormánymű javítására, felújítására a legtöbb autószerelő nem jogosult, ugyanis Magyarországon H engedély nélkül nem szabad kormányművet javítani. Az interneten hirdető kormányműjavító cégek többsége nem rendelkezik H engedéllyel. Cégünk, a DM Autó Kft. megfelel a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt követelményeknek és H minősítő jel használatára jogosult a kormánymű javítás területén.

Ha kormánymű problémája van és kormánymű javító céget keres, mindig vegye figyelembe ezeket a szempontokat. Találkozhat hangzatos, figyelemfelkeltő hirdetésekkel, de fontos, hogy Ön olyan céget válasszon a kormánymű problémájának megoldására, aki tudja Önnek garantálni a megfelelő minőséget.

Mit jelent a H minősítés?

Röviden összefoglalva:

  • biztonságot
  • minőséget.

Közlekedésbiztonsági szempontból (és a törvényi előírások értelmében) a kiemelten fontos pótalkatrészek, mint a kormányrendszer vagy fékrendszer, csak abban az esetben gyártható, forgalmazható és építhető be a járművekbe, ha az előzetes minősítő vizsgálaton megfelelt.

A minősítő vizsgálat szigorú követelményeket támaszt mind a felhasznált alapanyagokat, alkatrészeket, mind az alkalmazott technológiát, mind pedig a javítást végző személyek szakmai tudását illetően. A minősítő vizsgálatnak évente kell megfelelni, melynek a DM Autó eleget tesz, mert célunk, hogy megrendelőink biztonságban érezhessék magukat a volán mögött.

A DM Autó Kft. a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélye alapján, a

  • H 3-01-6117,
  • H 3-01-6118,
  • H 3-01-6119,

„H” minősítő jel használatára jogosult.

Az elvégzett munkára, a 249/2004 . (VIII.27.) kormányrendelet alapján,12 hónap garanciát vállalunk, az idevonatkozó garanciális feltételeknek megfelelően.

A jótállás lehet, kijavítás, kicserélés, árleszállítás, vagy elállás a PTK 306. paragrafus szerint.

A legtöbb – H minősítéssel nem rendelkező – szerviz tehát csak a kormánymű be- és kiszerelésére jogosult, annak javítására, felújítására nem. Ezekben az esetekben a kiszerelt kormányművet el kell juttatni központi szervizünkbe. Ennek címe:

DM Autó központi szerviz

(az alkatrészek javítása itt történik)

DM Autó Kft, 1097 Budapest Gubacsi út 30.

Levelezési cím: 1701 Budapest Pf. 180

Telefon: + 36 20 954 2680 , + 36 20 430 0474

Ha a kormányműve ki- és beszerelését is velünk szeretné elvégeztetni, akkor a kormányműve ki- és beszerelésére az alábbi két szervizben egyeztethet időpontot.

Dél-Pest – Kácsa Bt.

1202 Bp. Dessewffy u 71.

Kállai Csaba Tel: +36 1 2843499

mobil: +36 20 5849043

Észak-Pest – Tímár Motor’s

1047 Budapest, Irányi Dániel u. 2-4. Tel: +36 1 3795980

Simonfalvi Csaba, Mobil: +36 30 9549366

Somogyi István, Mobil: +36 30 9243572

Az alkatrészek javítása ekkor is központi szervizünkben történik, a szállításról mi gondoskodunk!

Telefonon egyeztessen időpontot a kiválasztott szervizzel a szereléssel és javítással kapcsolatban!

Amennyiben minket tisztel meg bizalmával, mi gyorsan, megfelelő árazással javítjuk, felújítjuk  kormányművét!

Milyen a kormánymű?

Maga a fogasléces kormánymű 50-80 centiméter hosszúságú, de ha a műhely kiszerelés után rajta hagyja a kormánygömbfejeket, akkor hossza 120-180 centiméter. Súlya 5 és 20 kg között van, tehát viszonylag könnyű, autóval Ön is el tudja hozni központi szervizünkbe (bár az is előfordul, hogy valaki BKV járaton hozza magával).

Mennyi időbe telik a kormánymű javítása?

A javítást 24-48 órára vállaljuk, de ennél általában hamarabb kész szokott lenni a kormánymű felújítása.

Cégünknél lehetősége van arra, ha a kiszerelt kormányművét előre egyeztetett időpontban hozza és nem merül fel semmilyen technikai probléma, akkor a reggel 8-9 óra között leadott kormányművét délután 2 óra felé már vissza is kaphatja. Ez az ajánlat a kiszerelt és a Központi Szervizünkben, a Gubacsi úton leadott kormányművekre vonatkozik.

Ha cégünk, a DM Autó Kft. által megjelölt két autószerelő műhely közül valamelyikkel végezteti a kormánymű ki- és beszerelését, velük mindenképpen egyeztesse össze az elkészülés időpontját.

Ha például a Kácsa Bt-nél történik a kormánymű ki- és beszerelése, akkor bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy reggel leteszi a problémás autóját és délután már elviheti azt.

Kormányműjavítás elfogadható áron, de magas színvonalon!

Egy gyári kormánymű már Önmagában akár 250 ezer- 1 millió forintba is kerülhet. Egy Toyota Hilux kormánymű például kb. félmillió forint, plusz áfa. Ezzel szemben egy Toyota Hilux kormánymű javítása kb. 50-60 ezer forint plusz áfából megoldható, ami nagyjából a tizedébe kerül.

Cégünk közel 18 éve tevékenykedik a kormányműjavítás területén. Ez alatt az idő alatt sikerült sok márkaszervizzel kiépítenünk üzleti kapcsolatot és kormánymű probléma esetén velünk végeztetik el a kormánymű felújítását, a kormánymű javítását.

Szakszerű javítás mellett sokkal olcsóbb a felújítás, mint a kormánymű cseréje, és biztonság illetve használhatóság szempontjából Ön ugyanazt kapja.

Sokan az esetenként néhány ezer forinttal olcsóbb, bontott alkatrészekkel pótolják meghibásodott kormányművüket. Ezek a bevizsgálatlan, kétes állapotú alkatrészek balesetveszélyhez vezethetnek, plusz költségeket okozhatnak.

Egy szervokormánymű felújítása már 45-65 ezer forintból megoldható, ha nincs pl. nagymértékű rozsdásodás vagy kopás.

Mi a különbség a mechanikus kormánymű és a szervokormánymű javítása között?

A mechanikus kormányműben nincs rásegítés, vagyis Ön saját fizikai erejével működteti azt. Ez a régebbi és a kisebb autókban jellemző.

A szervokormányműveken belül kétféle rendszert különböztetünk meg: a régi típusoknál volt elterjedt, de még most is használják az úgynevezett hidraulikus kormányműveket. Ezekben hidraulikus rásegítés van: a szervo pumpa állít elő nyomást, ez az olajnyomás ad plusz erőt a kormány működtetéséhez.

A hidraulikus kormányművek másik típusa, az elektro-hidraulikus kormánymű, melyben egy elektromos motor állítja elő az olajnyomást.

A hidraulikus rendszerek mellett egyre elterjedtebbek az elektronikus szervokormányművek, amelyek – ahogy a neve mutatja – egy elektronikával oldják meg a rásegítést. Az elektromos szervóban elektromotorokkal oldják meg, hogy Önnek kényelmesebb, könnyebb legyen a kormányzás.

Mechanikus és szervokormánymű javítás

A mechanikus kormánymű esetében olcsóbb, egyszerűbb a felújítás. A mechanikus kormánymű szerkezetéből adódóan más technológiát igényel a javítás. A kormánymű javítás során szétszedjük a kormányművet, alaposan megtisztítjuk, a futó és csatlakozó felületeket polírozzuk, a kormányműben lévő csapágyakat, perselyeket cseréljük. Ezután következik a kormánymű összeszerelése és beállítása, odafigyelve a megfelelő kormányműfog-hézagra. Végül megfelelő minőségű kenőanyaggal bekenjük a futófelületeket.

A hidraulikus kormánymű javítása drágább, mert maga a kormánymű is egy összetettebb szerkezet.

A kormánymű javítása itt is szétszereléssel, tisztítással kezdődik, a futófelületek köszörülésével, polírozásával folytatódik. Ezután következik a kormánymű összeszerelése, melynek folyamán tömítéseket, o-gyűrűket, csapágyat, perselyt cserélünk. Az összeszerelés után a kormánymű próbapadi ellenőrzése következik, melynek folyamán le tudjuk ellenőrizni a kormánymű tömítettségét és a kormánymű működését.

A hozzánk kerülő kormányművek 15%-a mechanikus, a 85%-a szervo. A szervokormánymű tehát sokkal elterjedtebb, mechanikus kormányművel már nagyon kevés autót gyártanak.

Gyári felújított kormánymű

Más oldalakon, más kormánymű javító cégektől olvashatja a „gyári felújított kormánymű” kifejezést és hasonló hangzatos marketing szöveggel próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat. Ez megtévesztő lehet az ügyfél számára, aki azt gondolhatja, hogy egy magasabb színvonalon javított kormányművet kap. Sok esetben ezeknek a cégeknek nincs jogosultságuk kormánymű javításra a magyarországi jogszabályok szerint.  Önnek a már előzőekben leírt H minősítés tud garanciát nyújtani  a szakszerű, biztonságos kormánymű javításra.

A ZF, a TRW, és a Saginav a három legnagyobb kormánymű gyártó cég, melyek kormánymű felújítást végeznek, s az általuk készített kormányműveket nevezik gyári felújított kormányműnek. Ezek a cégek azonban kifejezetten csak az autógyárak részére végeznek kormánymű felújítást.

Vannak, akik internetről rendelt, nagyon gyenge minőségű, semmilyen átvizsgáláson és engedélyezésen át nem esett új, ”utángyártott” kormányműveket forgalmaznak. Ezek esetében is szinte lehetetlen a garancia érvényesítése, ez a vásárlónak plusz költséget okozhat.

Van javíthatatlan kormánymű?

Előfordul, hogy már rossz állapotú, nagyon rozsdás vagy kopott kormánymű kerül műhelyünkbe, aminek javítását nem tudjuk vállalni, mert számunkra fontos, hogy biztonságos, működőképes kormánymű kerüljön vissza a javítás után az Ön autójába.

Fogasléces és golyósoros kormányművek

A személygépjárműveket és a 3,5 tonnánál kisebb teherautókat általában fogasléces kormányművel szerelik. A DM Autó Kft. kizárólag ilyen fogasléces kormányművek javítását vállalja.

A golyósoros kormányműveket 3,5 tonnánál nagyobb teherautókban, kamionokban, buszokban alkalmazzák. Ezeknek a kormányműveknek a javítását nem vállaljuk.

Miért érdemes kormánymű felújítás, javítás miatt a DM Autó Kft-t választania?

  • 18 éve foglalkozunk ebben a formában fogasléces kormánymű javítással és az ehhez tartozó szervoszivattyúk javításával
  • kollégám 20 éve, jómagam 27 éve foglalkozunk autóalkatrész javítással
  • a DM Autó Kft. a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélye alapján H minősítő jel használatára jogosult
  • minden évben átesünk egy teljeskörű minősítő vizsgálaton, mely ellenőrzi a kormánymű felújítás során felhasznált alapanyagokat, alkatrészeket, mind az alkalmazott technológiát, mind pedig a javítást végző személyek szakmai tudását illetően
  • az elmúlt évek folyamán állandó minőséget tudtunk garantálni kormánymű javítás, felújítás területén magánemberek, szerelők, szakszervizek részére